Muhasebe Dünyasında Dijitalleşme
BASİAD Balıkesir’in Menfaatleri İçin Çalışan Bir Ortak Fayda Kuruluşudur.
ANASAYFA
YÖNETİM
KOMİSYONLAR
ÜYELERİMİZ
SÜTUNLU KONAK
İLETİŞİM
          ENGLISH  
Tüzük Basiad Tarihçe Etik Basiad Vizyonu Yönetim Kurulu Başkanın Mesajı Komisyonlar Üyeler Onursal Üyeler Yüksek İstişare Konseyi Sütunlu Konak Basiad Blog Etkinlikler Raporlar Basın Bültenleri Kurumsal Kimlik Logo Basiad Evrensel Görüş Algısı Balıkesir Fotoğrafları

BASIAD Balıkesir Bankacılık 2012 Sektör Raporu


Muhasebe Dünyasında Dijitalleşme

Türkiye’de her konuda öncü yönelimler ve bu yönelimlerin yarattığı talebin hızını devlet adına çalışan kamu kurumlarının talebi belirliyor. Bu hususun etkisi özellikle devletin paydaş olarak bireylerin ve kurumların elde ettikleri gelirin bir kısmına vergi adı altında ortak olan Hazine ve Maliye Bakanlığının talepleri doğrultusunda daha hızlı gelişmektedir. Geçmiş yirmili yıllara kadar ülkenin bütçesini yönetmesine rağmen Maliye Bakanlığı, kendi kurumsal 

Muhasebe Dünyasında Dijitalleşme

Pazartesi, 09 Mart 2020

Türkiye’de her konuda öncü yönelimler ve bu yönelimlerin yarattığı talebin hızını devlet adına çalışan kamu kurumlarının talebi belirliyor. Bu hususun etkisi özellikle devletin paydaş olarak bireylerin ve kurumların elde ettikleri gelirin bir kısmına vergi adı altında ortak olan Hazine ve Maliye Bakanlığının talepleri doğrultusunda daha hızlı gelişmektedir.

 

Geçmiş yirmili yıllara kadar ülkenin bütçesini yönetmesine rağmen Maliye Bakanlığı, kendi kurumsal gelişimi için gerekli ödenekleri kısmış, teknolojik gelişmeleri geriden izlemiştir. Maliye Bakanlığına hakim olan bu yaklaşım iş dünyasını da etkilemiş teknolojik açılımların muhasebe dünyasında kullanımını uzun yıllar kontrol altında tutarak izne bağlamıştır. Maliye Bakanlığı 2000 yılında, vergi kanunlarında elektronik ortamda vergilendirmeye imkan verecek düzenlemeler yapıldıktan sonra teknolojik yenilenmeye yönelmeye başlamıştır.

Maliye Bakanlığı’nın bu yaklaşımı bir taraftan vergi modernizasyona gidilmesinin yolunu açarken diğer taraftan 2000’li yıllara gelirken başlatılan e-devlet faaliyetleri hızla artmış, birçok kamu faaliyetini kapsamı içine almaya başlamıştır.

 

Günümüzde dijitalleşme teknolojisinin verdiği imkanlarla vergilendirme süreçleri gelişmiş, ekonominin daha hızlı ve esnek yönetilmesine olanak veren düzenlemeler uygulanmaya başlanmıştır.

 

Dijitalleşme, muhasebe meslek mensuplarının iş şekillerinin değişmesine neden olmaya başlamıştır. Ancak Maliye Bakanlığı’nın dijital teknolojisine hızlı geçişinden kaynaklanan sorunlar, muhasebe mesleği adına yürütülen hizmetler, önemli aksamalara ve zorluklara neden olmaktadır. Bu dönemin sağlıklı aşılması için Maliye Bakanlığı’nın özellikle Gelir İdaresi’nin yaklaşımının esnek ve kolaylaştırıcı olmasını gerektirmektedir.

 

Dijital esasına dayalı vergilendirme sürecine geçişte sağlanacak bu ortam hem Maliye Bakanlığı’nın vergi tahsilatının kalitesini artıracak hem de muhasebe meslek mensuplarının iş şekillerini değiştirirken gerçekleşecek yenilikler yeni fırsatların ortaya çıkmasına Türkiye’de yüz yıldır ötelenen muhasebe mesleğinin gerçek işlevlerine talep ortaya çıkacaktır. Bu da hem muhasebeci profilinin değişmesine ciddi düzeyde katkı sağlayacak hem de yeni fırsatlarla muhasebe meslek mensuplarının müşterilerine sundukları hizmetlerdeki değişim, gerek işletmelerin gerekse ülke ekonomisinin gelişmesine tüm paydaşların yararına olacaktır.

Kaynak: Deniz Türker - https://www.hurses.com.tr/

.