TÜFE ve ÜFE Oranları Açıklandı
BASİAD Balıkesir’in Menfaatleri İçin Çalışan Bir Ortak Fayda Kuruluşudur.
ANASAYFA
YÖNETİM
KOMİSYONLAR
ÜYELERİMİZ
SÜTUNLU KONAK
İLETİŞİM
          ENGLISH  
Tüzük Basiad Tarihçe Etik Basiad Vizyonu Yönetim Kurulu Başkanın Mesajı Komisyonlar Üyeler Onursal Üyeler Yüksek İstişare Konseyi Sütunlu Konak Basiad Blog Etkinlikler Raporlar Basın Bültenleri Kurumsal Kimlik Logo Basiad Evrensel Görüş Algısı Balıkesir Fotoğrafları

BASIAD Balıkesir Bankacılık 2012 Sektör Raporu


TÜFE ve ÜFE Oranları Açıklandı

TÜFE aylık bazda yüzde 1,36 artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 15.72'den yüzde 16,65seviyesine çıktı. Ekonomistler, TÜFE'nin aylık yüzde 1,6 artış göstereceğini, yıllık enflasyonun ise yüzde 16,9’a yükseleceğini tahmin ediyordu. Düşüş trendinde olan ve Haziran ayında yüzde 15'lere inen yıllık enflasyon, aşağı yönlü seyrine Temmuz ayında mola verdi. KDV ve ÖTV indirimlerinin sona ermesi ve elektrik zammı, bu düşüşü durduran 

TÜFE ve ÜFE Oranları Açıklandı

Pazartesi, 05 Ağustos 2019

TÜFE aylık bazda yüzde 1,36 artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 15.72'den yüzde 16,65seviyesine çıktı.

Ekonomistler, TÜFE'nin aylık yüzde 1,6 artış göstereceğini, yıllık enflasyonun ise yüzde 16,9’a yükseleceğini tahmin ediyordu.

Düşüş trendinde olan ve Haziran ayında yüzde 15'lere inen yıllık enflasyon, aşağı yönlü seyrine Temmuz ayında mola verdi. KDV ve ÖTV indirimlerinin sona ermesi ve elektrik zammı, bu düşüşü durduran ana etkenler.

Gıda fiyatları aylık bazda yüzde 1.1 düşüş gösterirken, yıllık gıda enflasyonu hazirandaki yüzde 1,92 seviyesinden yüzde 18.21 seviyesine geriledi.

Bu arada aylık en yüksek artış yüzde 4.5 ile ulaştırma grubunda gerçekleşti.

Yurt içi üretici fiyatlarında düşüş

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2019 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,99 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,02, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,66 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 32,34 artış gösterdi.

Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,43, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,84, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımı sektöründe yüzde 3,36, su temini sektöründe yüzde 0,67 düşüş olarak gerçekleşti.

Aylık en fazla düşüş ham petrol ve doğal gaz sektöründe

Bir önceki aya göre en fazla düşüş; yüzde 12,73 ile ham petrol ve doğal gaz, yüzde 3,36 ile elektrik, gaz üretimi ve dağıtımı, yüzde 3,30 ile ana metaller olarak gerçekleşti. Buna karşılık mobilya yüzde 1,57, içecekler yüzde 1,52, kömür ve linyit yüzde 1,02 ile bir önceki aya göre endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2019 yılı Temmuz ayında aylık en fazla düşüş enerjide gerçekleşti.

Kaynak: https://www.dunya.com/