Borç Yapılandırmda 10 Kritik Soru ve Cevap
BASİAD Balıkesir’in Menfaatleri İçin Çalışan Bir Ortak Fayda Kuruluşudur.
ANASAYFA
YÖNETİM
KOMİSYONLAR
ÜYELERİMİZ
SÜTUNLU KONAK
İLETİŞİM
          ENGLISH  
Tüzük Basiad Tarihçe Etik Basiad Vizyonu Yönetim Kurulu Başkanın Mesajı Komisyonlar Üyeler Onursal Üyeler Yüksek İstişare Konseyi Sütunlu Konak Basiad Blog Etkinlikler Raporlar Basın Bültenleri Kurumsal Kimlik Logo Basiad Evrensel Görüş Algısı Balıkesir Fotoğrafları

BASIAD Balıkesir Bankacılık 2012 Sektör Raporu


Borç Yapılandırmda 10 Kritik Soru ve Cevap

Pandemi etkisiyle finansal yükümlülüklerini yerine getiremeyen milyonlarca vatandaşı ilgilendiren yapılandırma yasası kapsamında bankalara olan borçlar yapılandırılabilecek ve yükümlülüklerini yerine getirmesi durumunda Risk Merkezi'nde tutulan olumsuz sicil kayıtları temizlenecek. Bu düzenlemeden kredilerinin anapara veya taksit ödeme tarihi 20 Mayıs'tan önce olup da aksatanlar yararlanacak. İşletmeler protestolu senet, çek, kredi ve kredi kartı dâhil borçlarını 

Borç Yapılandırmda 10 Kritik Soru ve Cevap

Pazartesi, 14 Haziran 2021

 

Pandemi etkisiyle finansal yükümlülüklerini yerine getiremeyen milyonlarca vatandaşı ilgilendiren yapılandırma yasası kapsamında bankalara olan borçlar yapılandırılabilecek ve yükümlülüklerini yerine getirmesi durumunda Risk Merkezi'nde tutulan olumsuz sicil kayıtları temizlenecek. Bu düzenlemeden kredilerinin anapara veya taksit ödeme tarihi 20 Mayıs'tan önce olup da aksatanlar yararlanacak. 

İşletmeler protestolu senet, çek, kredi ve kredi kartı dâhil borçlarını bireysel müşteriler ise kredi ve kredi kartı ödemelerini belirlenen şartlara uygun olarak yeniden yapılandırabilecek.  . Yapılandırmanın ilk adımı olarak Birinci adımda borcun bulunduğu bankaya ya da finansal kuruluşa başvurulması gerekiyor. İkinci adımda borç hesaplamasına gidilecek. Bankalar müşterilerinin bütçesine uygun vadelere bölerek yapılandırma imkânı sunacak.

Türkiye Bankalar Birliği yapılandırma kapsamındaki bu düzenlemeye ilişkin merak edilen soruları yanıtladı. Risk Merkezi tarafından hazırlanan raporda yapılandırma sürecine ilişkin soru-cevap şeklinde kapsamlı bilgilere yer verildi. İşte TBB'nin yayımladığı bilgilendirme notunda ön plana çıkan sorular ve yanıtları...

1- Düzenleme hangi borçları kapsıyor? 

Gerçek ve tüzel kişilerin karşılıksız çek, protestolu senet, bireysel ve ticari nitelikli kredi kartı dahil tüm kredi borçlarını kapsıyor. Borçların vadesinin 20 Mayıs'tan önce olması ve bu tarih itibarıyla kısmen veya tamamen ödenmemiş olması gerekiyor. Borçların 31 Aralık'a kadar ödenmesi, yeniden yapılandırılması durumunda Risk Merkezi nezdindeki kayıtlar dikkate alınmayacak.

2- Vadesi 20 Mayıs öncesinde kalan borçları kapsıyor mu?
Düzenleme, vadesi 20 Mayıs 2021 tarihinden önce olup, ödenmemiş borçları kapsıyor. Vadesi, diğer bir ifadeyle ödenmesi gereken tarihi, bu tarihten sonra olan borçlar düzenleme kapsamında bulunmuyor.

3-Borç bilgileri nasıl öğrenilecek?
Borcun bulunduğu banka veya finansal kuruluştan öğrenilebilir. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi tarafından, gerçek ve tüzel kişilerin kendilerine ait kredi, kredi kartı, çek ve senet bilgileri ile ilgili rapor sunuluyor. Sadece gerçek kişilere, e-Devlet kanalı üzerinden rapor hizmeti veriliyor. Aynı gün içerisinde 1 adet olmak üzere her ay 4 adet rapor ücretsiz rapor alınabiliyor.

Kaynak: https://www.dunya.com/ekonomi/borc-yapilandirmda-10-kritik-soru-ve-cevap-haberi-624543