Çalışanlarına Eşit Davranmayana Ceza Var
BASİAD Balıkesir’in Menfaatleri İçin Çalışan Bir Ortak Fayda Kuruluşudur.
ANASAYFA
YÖNETİM
KOMİSYONLAR
ÜYELERİMİZ
SÜTUNLU KONAK
İLETİŞİM
          ENGLISH  
Tüzük Basiad Tarihçe Etik Basiad Vizyonu Yönetim Kurulu Başkanın Mesajı Komisyonlar Üyeler Onursal Üyeler Yüksek İstişare Konseyi Sütunlu Konak Basiad Blog Etkinlikler Raporlar Basın Bültenleri Kurumsal Kimlik Logo Basiad Evrensel Görüş Algısı Balıkesir Fotoğrafları

BASIAD Balıkesir Bankacılık 2012 Sektör Raporu


Çalışanlarına Eşit Davranmayana Ceza Var

Çalışma Hayatında işverenlere getirilen bir çok yükümlülük bulunuyor. Bunlardan birisi de çalışanlara eşit davranılması ve çalışanlar arasında ayrımcılık yapılmamasıdır. Buna göre iş ilişkisinde dil, ırk, renk, cinsiyet, engellilik, siyasal düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayrım yapılmamalıdır. İşveren, esaslı sebepler olmadıkça tam süreli çalışan işçi karşısında kısmî süreli çalışan işçiye, belirsiz süreli çalışan işçi karşısında 

Çalışanlarına Eşit Davranmayana Ceza Var

Perşembe, 23 Temmuz 2020

Çalışma Hayatında işverenlere getirilen bir çok yükümlülük bulunuyor. Bunlardan birisi de çalışanlara eşit davranılması ve çalışanlar arasında ayrımcılık yapılmamasıdır.

Buna göre iş ilişkisinde dil, ırk, renk, cinsiyet, engellilik, siyasal düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayrım yapılmamalıdır.

İşveren, esaslı sebepler olmadıkça tam süreli çalışan işçi karşısında kısmî süreli çalışan işçiye, belirsiz süreli çalışan işçi karşısında belirli süreli çalışan işçiye farklı işlem yapmaması gerekmektedir.

İşveren, biyolojik veya işin niteliğine ilişkin sebepler zorunlu kılmadıkça, bir işçiye, iş sözleşmesinin yapılmasında, şartlarının oluşturulmasında, uygulanmasında ve sona ermesinde, cinsiyet veya gebelik nedeniyle doğrudan veya dolaylı farklı işlem yapamayacaktır.

Uygulamada sıklıkla görüldüğü üzere ücret ve yan haklar açısından cinsiyet ayrımcılığı yapılabildiği görülmektedir. Oysaki aynı veya eşit değerde bir iş için cinsiyet nedeniyle daha düşük ücret kararlaştırılamaz.

İşçinin cinsiyeti nedeniyle özel koruyucu hükümlerin uygulanması, daha düşük bir ücretin uygulanmasını haklı kılmaz.

İş ilişkisinde veya sona ermesinde yukarıdaki fıkra hükümlerine aykırı davranıldığında işçi, dört aya kadar ücreti tutarındaki uygun bir tazminattan başka yoksun bırakıldığı haklarını da talep edebilecektir.

Bu bağlamda işverenin eşit davranma hükümlerine aykırı davrandığını ispat etmek yükümlülüğü işçiye aittir. Ancak, işçi bir ihlalin varlığı ihtimalini güçlü bir biçimde gösteren bir durumu ortaya koyduğunda, işveren böyle bir ihlalin mevcut olmadığını ispat etmekle yükümlü olur.

Sonuç olarak işverenlerin çalışanları arasında ayrımcılık yapmaması hem yasal bir zorunluluk ve hem de moral motivasyon ve işyerine bağlılık açısından çok önemlidir.

***

İŞÇİYE ÇALIŞMA BELGESİ VERİLMESİ

İşten ayrılan işçiye, işveren tarafından işinin çeşidinin ne olduğunu ve süresini gösteren bir belge verilmesi gerekmektedir. Özellikle yeni bir işyerine yapılan başvurularda işçinin deneyimi bu bilgilere bakılarak değerlendirmektedir.

Çalışma belgesinin süresinde verilmemesinden veya belgede doğru olmayan bilgiler bulunmasından zarar gören işçi veyahut işçiyi işine alan yeni işveren eski işverenden tazminat isteyebilir.

Bu nedenle çalışma belgesinde yer alan bilgiler doğru şekilde düzenlenmelidir.

Kaynak: Resul Kurt - https://www.star.com.tr/

.