KDV, ÖTV ye Dahil Edilsin Talebi
BASİAD Balıkesir’in Menfaatleri İçin Çalışan Bir Ortak Fayda Kuruluşudur.
ANASAYFA
YÖNETİM
KOMİSYONLAR
ÜYELERİMİZ
SÜTUNLU KONAK
İLETİŞİM
          ENGLISH  
Tüzük Basiad Tarihçe Etik Basiad Vizyonu Yönetim Kurulu Başkanın Mesajı Komisyonlar Üyeler Onursal Üyeler Yüksek İstişare Konseyi Sütunlu Konak Basiad Blog Etkinlikler Raporlar Basın Bültenleri Kurumsal Kimlik Logo Basiad Evrensel Görüş Algısı Balıkesir Fotoğrafları

BASIAD Balıkesir Bankacılık 2012 Sektör Raporu


KDV, ÖTV ye Dahil Edilsin Talebi

TİSK Basın sohbetleri kapsamında bir grup gazeteciyle bir araya gelen Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, sektörün en önemli sorununun kayıt dışılık olduğunu söyledi. Sektörün kurumsal aktörleri ile kamu kuruluşlarının yakın işbirliğiyle çalıştığını söyleyen Okumuş, kayıt dışılığın ciddi vergi ve ekonomik kayıplar yarattığını söyledi. Piyasaya arz edilen dizel akaryakıt ile tüketilen dizel arasında 2 milyon 723 bin 

KDV, ÖTV'ye Dahil Edilsin Talebi

Çarşamba, 04 Mart 2020

 

TİSK Basın sohbetleri kapsamında bir grup gazeteciyle bir araya gelen Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, sektörün en önemli sorununun kayıt dışılık olduğunu söyledi. Sektörün kurumsal aktörleri ile kamu kuruluşlarının yakın işbirliğiyle çalıştığını söyleyen Okumuş, kayıt dışılığın ciddi vergi ve ekonomik kayıplar yarattığını söyledi.

Piyasaya arz edilen dizel akaryakıt ile tüketilen dizel arasında 2 milyon 723 bin ton fark olduğunu belirten Okumuş, “Bunun yarattığı KDV kaybını siz hesap edin. Çok büyük miktarlara ulaşabiliyor. Sektör de bundan rahatsız” dedi. Akaryakıt sektöründeki kayıt dışılığın KDV ile yönetildiğini belirten Okumuş, akaryakıtta KDV’nin kaldırılıp ÖTV’ye dahil edilerek alınması halinde bunun önüne geçileceğini vurguladı. Okumuş ayrıca, pompa, yazar kasa ve otomasyon sisteminin entegre edilmesiyle de kayıt dışı satışların önüne geçileceğini vurguladı.

Dağıtım şirketleri kaynaklı sorun azalacak

İmran Okumuş, dağıtım şirketi olmanın kolaylaştırılmasının ardından sektörde 96 dağıtım şirketine ulaşıldığını belirterek, yapılan son düzenleme ile teminat ve bayi ağı zorunluluğu nedeniyle dağıtım şirketi olmanın zorlaştığını kaydetti. Kendisinin sektördeki dağıtım şirketi sayısının yarı yarıya azalacağını tahmin ettiğini vurgulayan Okumuş, bunu da sektör olarak olumlu bulduklarını belirtti. Hali hazırda sektörde 96 akaryakıt dağıtım şirketi ve 13 bine yakın akaryakıt bayisi ile 98 otogaz dağıtım şirketi ve 11 bine yakın otogaz bayisinin faaliyette olduğunu söyleyen İmran Okumuş, sektördeki kayıt dışı satışların ana sorun olarak devam ettiğini bildirdi.

-Kayıtdışılıkla mücadele: Basit bir entegrasyon, vergi düzenlemesi

Türkiye akaryakıt perakende noktasında pompa çıkışı, yazar kasa ve kamuya bildirimi içeren otomasyon sisteminin otomatik-entegre olmadığını, otomasyon sistemine verilerin elle girildiğini belirten İmran Okumuş, bu entegrasyonun sağlanarak verilerin otomatik girilmesi halinde piyasa takibinin daha gerçekçi ve insan müdahalesinin engellendiği bir sistem oluşacağını kaydetti.

Özellikle dizel yakıtta ciddi bir sorun gözlemlediklerini belirten İmran Okumuş, piyasaya arz edilen toplam miktarla tüketilen miktar arasında 2 milyon 723 bin tonluk bir fark olduğunu belirtti. Okumuş, piyasada faaliyet gösteren en büyük 15 dağıtımcının satışlarının yüzde 8,9 düştüğü bir ortamda diğerlerinin yüzde 30 arttığını belirterek, bunun da bir dengesizlik göstergesi olduğunun altını çizdi.

Geçmişte sorun olan 10 numara yağın çözüldüğünü bu kez deniz ve hava taşıtları için üretilen dizeller ile perakende-dağıtım şirketi bağlantısının olmadığı bir sistemden kaynaklı kaçakların yaşandığını belirten PÜİS Başkanı, “Bazı dağıtım şirketleri, bayileri ile anlaşarak tek irsaliye ile onlarca tanker akaryakıt ikmali yaptıktan sonra sadece tek irsaliye için fatura tanzim ediyor. Bir başka ifadeyle aynı irsaliye ile 5 tanker akaryakıt ikmali yapılıp gönderilirken bunların sadece bir tanesi için fatura kesilmiş oluyor. Bunun sonucunda devletimizin hazinesi büyük ölçüde vergi kaybına uğruyor, haksız rekabet oluşuyor” dedi.

Akaryakıt istasyon çatılarına GES kurulacak, elektrikli araç dolum noktası için altyapı hazır

Akaryakıt istasyonlarındaki bütün yapıların çatılarda güneş enerjisi üretimi için proje geliştirdiklerini ve uygulamaya başlayacaklarını açıklayan PÜİS Başkanı, gelecekte yaygınlaşacak elektrikli araçların dolum noktası olmak için her türlü altyapıya sahip bulunduklarını da kaydetti. Elektrikli araçlar için farklı bir arayışa girmenin ilave masraf-yatırım olacağını belirten PÜİS Başkanı İmran Okumuş, bu istasyonların tercih edilmesiyle çok hızlı biçimde uyum sağlanmış olacağını da vurguladı.

Kaynak: Mehmet Kaya - https://www.dunya.com/