İş Yapma Kolaylığı İçin Yol Haritası
BASİAD Balıkesir’in Menfaatleri İçin Çalışan Bir Ortak Fayda Kuruluşudur.
ANASAYFA
YÖNETİM
KOMİSYONLAR
ÜYELERİMİZ
SÜTUNLU KONAK
İLETİŞİM
          ENGLISH  
Tüzük Basiad Tarihçe Etik Basiad Vizyonu Yönetim Kurulu Başkanın Mesajı Komisyonlar Üyeler Onursal Üyeler Yüksek İstişare Konseyi Sütunlu Konak Basiad Blog Etkinlikler Raporlar Basın Bültenleri Kurumsal Kimlik Logo Basiad Evrensel Görüş Algısı Balıkesir Fotoğrafları

BASIAD Balıkesir Bankacılık 2012 Sektör Raporu


İş Yapma Kolaylığı İçin Yol Haritası

Dünya Bankası’nın hazırladığı ve ülkelerin iş yapma kolaylıklarının sıralandığı ‘Doing Business’ raporunda Türkiye’nin 190 ülke arasında 69’uncu sırada yer almasının ardından Hükümet harekete geçti. Sıralamada Türkiye’nin daha üst sıralarda yer alabilmesi hedeflenirken, bunu gerçekleştirmek için 32 maddelik eylem planı hazırlandı. Mayıs ayının başında hazırlanan 

İş Yapma Kolaylığı İçin Yol Haritası

Perşembe, 01 Haziran 2017

 

Dünya Bankası’nın hazırladığı ve ülkelerin iş yapma kolaylıklarının sıralandığı ‘Doing Business’ raporunda Türkiye’nin 190 ülke arasında 69’uncu sırada yer almasının ardından Hükümet harekete geçti. Sıralamada Türkiye’nin daha üst sıralarda yer alabilmesi hedeflenirken, bunu gerçekleştirmek için 32 maddelik eylem planı hazırlandı.

Mayıs ayının başında hazırlanan plandan 10 madde tamamlanırken, kalan 22 madde için ise çalışmalar sürdürülüyor. Eylem planı özel sektörün oluşturduğu STK’lardan gelecek önerilere göre de genişletilecek.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ‘Türkiye’de İş yapma Kolaylığı- Doing Business in Turkey’ başlıklı Türkiye’de iş ortamı istişare toplantısını dün gerçekleştirdi. Toplantıya TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel’in iş dünyası temsilcileri katıldı.

Bakan Bülent Tüfenkci, reel sektörün önündeki engelleri belirleyip, ortadan kaldırmanın Hükümetin önceliği olduğunu ifade etti. TOBB, TİM, TÜSİAD, YASED, MÜSİAD ve DEİK başkanlarından oluşan Yatırım Ortamını İzleme Koordinasyon Kurulu’nun (YOİKK) çalışmalarını yakından takip ettiklerini ve önemsediklerini kaydeden Tüfenkci, bu kurulun Türkiye’yi sıralamada yukarıya taşıyacak eylem önerilerinin hayata geçirileceğine işaret etti. Türkiye’de ilk çeyrekte güven ortamının arttığına ve bu nedenle gelen yabancı sermayenin de yüzde 2’lik artış gerçekleştirdiğine dikkat çeken Bakan Tüfenkci, “Ekonomideki olumlu gidişat, uluslararası raporlarda da karşılık bulsun istiyoruz. Bu rapor 10 maddeden oluşan konularda hazırlanıyor. Raporun metodolojisi hakkında eleştiri getirilebilir ama biz yatırım ortamının iyileştirilmesi için gerekli adımları atmak istiyoruz” dedi.

Kırmızı hatta düşme azaldı

Mayıs ayı itibariyle bu raporda Türkiye’yi üst sıralara taşıyacak 32 maddelik eylem planının çalışmalarına başladıklarını ve 10’unun ilgili bakanlık ya da kurumlarca tamamladığını anlatan Tüfenkci, gerçekleştirilecek maddelerle birlikte vergi ödeme başlığında ve inşaat izinleri başlığında da daha iyi bir noktaya gelineceğini söyledi.

Menkul rehinler konusunda atılan adımların ardından kısa süre içinde 20 milyar liranın üstünde menkul rehinle KOBİ’lerin sermayeye ulaştığını ifade eden Tüfenkci, bu konuda teminatlandırma maliyetlerinin düşük olduğunu bildirdi. Gümrüklerde kırmızı hatta düşme oranını da azalttıklarını vurgulayan Tüfenkci, kağıtsız gümrük sayısının artacağını ve 1 temmuz itibariyle gümrük kapılarında kart ile ödeme yapılabileceğini aktardı.

Bakanlıklar görevleri paylaştı

Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel de iş ortamını iyileştirme konusunda Türkiye’nin attığı adımların çok kapsamlı olduğunu ve bu nedenle bu rapora yansımadığını savundu. Türkiye’nin bir önceki yıla göre raporda 6 basamak gerilediğinin bilgisini veren Şenel, “Sadece işe başlama konusunda 11 basamak ilerledik. Türkiye arzu ettiğimiz yerde değil. Ülke sırasının yukarıya taşınması için gerekli görevlendirmeler yapıldı. Eksiklikler tespit ediliyor. 32 maddelik eylem planı oluşturulup, ilgili bakanlıklarla paylaşıldı. 2018 raporunda bu çalışmaların sonucunu göreceğiz. STK’ların önerileriyle de eylem planı şekillendirilecek” dedi.

Türkiye’deki yatırım ortamını değerlendirmek için bir araya geldiklerini ifade eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da herkesin Türkiye’nin hedefl erine ulaşmasını, daha fazla yatırım çekmesini, daha huzurlu olmasını, daha zengin olmasını istediğini kaydetti. Bunun için kamu-özel sektör el ele verip, doğru stratejileri uygulaması gerektiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, birlikte Türkiye’yi daha ileri taşıyabileceklerine inandığını anlattı.

Kaynak: https://www.dunya.com