Ertelen SGK Primleri Gider Yazılabilir Mi?
BASİAD Balıkesir’in Menfaatleri İçin Çalışan Bir Ortak Fayda Kuruluşudur.
ANASAYFA
YÖNETİM
KOMİSYONLAR
ÜYELERİMİZ
SÜTUNLU KONAK
İLETİŞİM
          ENGLISH  
Tüzük Basiad Tarihçe Etik Basiad Vizyonu Yönetim Kurulu Başkanın Mesajı Komisyonlar Üyeler Onursal Üyeler Yüksek İstişare Konseyi Sütunlu Konak Basiad Blog Etkinlikler Raporlar Basın Bültenleri Kurumsal Kimlik Logo Basiad Evrensel Görüş Algısı Balıkesir Fotoğrafları

BASIAD Balıkesir Bankacılık 2012 Sektör Raporu


Ertelen SGK Primleri Gider Yazılabilir Mi?

Ekonomik yavaşlamaya karşı önlem olarak yakın zamanda getirilen ekonomik teşviklerden bir tanesi de 2016/Aralık, 2017/Ocak ve 2017/Şubat aylarına ilişkin SGK prim ödemelerinin kısmi olarak ertelenmesi uygulamasıdır. 5510 sayılı Kanun'a, 6770 sayılı Kanun ile eklenen geçici madde hükmüne göre 2016 yılı Aralık ile 2017 yılı Ocak ve Şubat aylarına ait sigorta prim 

Ertelen SGK Primleri Gider Yazılabilir Mi?

Cuma, 14 Nisan 2017

Ekonomik yavaşlamaya karşı önlem olarak yakın zamanda getirilen ekonomik teşviklerden bir tanesi de 2016/Aralık, 2017/Ocak ve 2017/Şubat aylarına ilişkin SGK prim ödemelerinin kısmi olarak ertelenmesi uygulamasıdır. 5510 sayılı Kanun'a, 6770 sayılı Kanun ile eklenen geçici madde hükmüne göre 2016 yılı Aralık ile 2017 yılı Ocak ve Şubat aylarına ait sigorta prim tutarlarının, sırasıyla 2017 yılı Ekim, Kasım ve Aralık ayları içerisinde SGK tarafından belirlenecek tarihe kadar ödenmesi halinde, söz konusu primler süresinde ödenmiş sayılmaktadır. Ertelemeden birçok gelir ve kurumlar vergisi mükellefi faydalanmış bulunmaktadır. Ancak 2016/Aralık ayı SGK işçi ve işveren primlerinin 2016 yılı geçici vergi ve yıllık kurumlar vergisi beyannamelerinde gider olarak indirim yapılıp yapılmayacağı tartışmalara konu olmuştur. Maliye Bakanlığı 16071 sayı ve 11.04.2017 tarihli özelgesi ile konuya açıklık getirmiş bulunmaktadır.

Safi kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Kanunu'nun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır. Gelir Vergisi Kanunu'nun 40. maddesinde sigorta primlerinin ve emekli aidatının (Bu primlerin ve aidatın istirdat edilmemek üzere Türkiye’de kâin sigorta şirketlerine veya emekli ve yardım sandıklarına ödenmiş olması ve emekli ve yardım sandıklarının tüzel kişiliği haiz bulunmaları şartıyla), safi kazancın tespitinde gider olarak indirilebileceği hüküm altına alınmıştır.

Ayrıca 174 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği'nin ilgili bölümlerinde ise “Kuruma ödenmeyen prim gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider yazılmaz” hükmü yer almıştır.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 88. maddesine göre kuruma fiilen ödenmeyen prim tutarlarının, gelir vergisi ve kurumlar vergisi uygulamasında gider yazılamayacağı hükme bağlanmıştır. Aynı tebliğde 506 sayılı Kanun'un 80. maddesi gereğince bir aya ait sigorta primleri ertesi ayın sonuna kadar ödenebileceğinden, aralık ayına ait olan sigorta primlerinin ertesi yılın ocak ayı içinde ödenmesi durumunda bu primler aralık ayının gideri olarak dikkate alınabileceği de açıklanmıştır.

Buna göre SGK primlerinin gider olarak dikkate alınabilmesi için, bu primlerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na fiilen ödenmiş olması gerekmekte olup; dönemine ve ait olduğu yıla bakılmaksızın sigorta primleri fiilen ödendiği tarihte kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınabilecektir. Diğer bir ifadeyle aralık ayına ait olan sigorta primlerinin ertesi yılın ocak ayı içinde ödenmesi durumunda aralık ayının gideri olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.

Bu nedenle, erteleme kapsamında Aralık 2016 dönemine ilişkin sigorta primlerinin 2017 takvim yılının Ekim ayında ödenecek olması nedeniyle bu primlerin 2016 yılının kazancı tespit edilirken gider olarak dikkate alınmasına olanak bulunmamaktadır. İçinde bulunduğumuz beyanname verme süresi içerisinde mükelleflerin ve meslektaşlarımızın bu konuya dikkat etmelerinin yerinde olacağını düşünmekteyiz.

Kaynak: http://www.dunya.com/kose-yazisi/tesvik-amaciyla-ertelen-sgk-primleri-gider-yazilabilir-mi/357951