Hangi Statüden Emekli Olmak Avantajlı
BASİAD Balıkesir’in Menfaatleri İçin Çalışan Bir Ortak Fayda Kuruluşudur.
ANASAYFA
YÖNETİM
KOMİSYONLAR
ÜYELERİMİZ
SÜTUNLU KONAK
İLETİŞİM
          ENGLISH  
Tüzük Basiad Tarihçe Etik Basiad Vizyonu Yönetim Kurulu Başkanın Mesajı Komisyonlar Üyeler Onursal Üyeler Yüksek İstişare Konseyi Sütunlu Konak Basiad Blog Etkinlikler Raporlar Basın Bültenleri Kurumsal Kimlik Logo Basiad Evrensel Görüş Algısı Balıkesir Fotoğrafları

BASIAD Balıkesir Bankacılık 2012 Sektör Raporu


Hangi Statüden Emekli Olmak Avantajlı

Emeklilik yolu gözleyenler için SSK ve Bağ-Kur karşılaştırması yapıldığında, şartlara bağlı olarak, aylık bağlama oranı daha yüksek olduğu için SSK emekli aylığı biraz daha fazla olur. Diğer taraftan SSK ve Emekli Sandığı'na bakıldığında ise; SSK yaş konusunda, Emekli Sandığı da yüksek maaş anlamında avantaj sağlıyor. Tabii burada da şartlar önemli... SORU: Merhaba 1982 doğumluyum.

Hangi Statüden Emekli Olmak Avantajlı

Cuma, 06 Ocak 2017

Emeklilik yolu gözleyenler için SSK ve Bağ-Kur karşılaştırması yapıldığında, şartlara bağlı olarak, aylık bağlama oranı daha yüksek olduğu için SSK emekli aylığı biraz daha fazla olur. Diğer taraftan SSK ve Emekli Sandığı'na bakıldığında ise; SSK yaş konusunda, Emekli Sandığı da yüksek maaş anlamında avantaj sağlıyor. Tabii burada da şartlar önemli...

SORU: Merhaba 1982 doğumluyum. 04.10.2000 itibarıyla 1010 gün SSK prim gün sayım var, 2004 Agustos'tan 2016 14 Şubat'a kadar jandarma teşkilatında kadrolu uzman jandarma olarak kesintisiz çalışıp istifa ettim. Bundan sonra prim ödememde ortalama bir emekli maaşı için (2.000 TL civarı) nasıl yol izlemeliyim? Prim gün sayım ne kadar oldu ve emeklilik yaşım ve gün sayımı ne kadara tamamlamam gerekli? (Galip Gün)
CEVAP: Yıpranmaya tabi çalışmalarınız nedeniyle 5.450 prim günü, 25 yıl sigortalılık ve 51 yaş koşullarıyla SSK’dan emekli olabilirsiniz. Memur olarak emekli olacaksınız, 60 yaşında 25 yıl çalışarak emekli olabilirsiniz. Emekli aylığı açısından Emekli Sandığı'ndan, yaş konusunda ise SSK’dan emekli olmanız lehinize olacaktır. SGK priminiz ne kadar yüksek ise aylığınız da o kadar yüksek olacaktır.

MAAŞ NASIL YÜKSELİR?

SORU: Annem 14.08.2002 ila 12.2.2015 tarihleri arasında zorunlu Bağ-Kurlu. 13.02.2015-02.07.2016 tarihlerinde sigortalı olarak çalışmıştır. SSK’ya göre emeklilik tarihi 24.06.2022'dir. Bağ – Kur’a göre emeklilik tarihi 15.04.2024’tür. Prim ödeme süresi ve tutarı, yaş bekleme süresi düşünüldüğünde ödeyeceği toplam prim tutarıyla bağlanacak maaş tutarı hesap edildiğinde hangi sigortalılık türünden emekli olmalı? Kısacası hangisinden emekli olursa daha fazla maaş alabilir? (Tufan Alptekin)
CEVAP: Annenizin durumunda SSK’dan emeklilik 2 yıl erken emekli olmak anlamına gelir ve SSK’da aylık bağlama oranı daha yüksek olduğu için emekli aylığı biraz daha yüksek olur. Eğer asgari ücret düzeyinden prim yatırılmış ise aylıklar arasında çok büyük farklar olmayacaktır. Dolayısıyla bu durumda tercih erken emeklilik sağladığı için SSK’dan yana olmalıdır.

5 BİN GÜNÜ DOLDURMALISINIZ


SORU: 26/6/1974'te ilk sigorta girişim yapıldı. Sadece sigortalı olarak 750 günüm var. 10/04/1989'da maliye ye kayıtlı olarak deftere tabii oldum ama Bağ-Kur'a kayıt olmadım. 2008'de Bağ-Kur beni otomatik olarak Bag-Kur'lu yaptı. 2016'da 7 ay sigortalı olarak bir işyerinde çalıstım. Nasıl emekli olabilirim? (Akın Kerimoglu)
CEVAP: SSK’dan emekli olmak için 5.000 prim gününü doldurmanız gerekiyor. 1.160 gün eksiğiniz var. SSK’lı olarak çalışıp, doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz.

RAPOR PARASI KABUL EDİLİR Mİ?

SORU: Bir şirkette 3 ay çalışıp, istifa ettim bu sürede bir iş kazası geçirip 22.10.2016 ila 04.11.2016 arasında raporluydum. Şirket raporlu olduğum günlerin ücretini yatırdı aradan 1 ay geçti, devletten yatacak rapor parasını geri istiyorlar. Göndermek zorunda mıyım? (Halil Ibrahim Çelik)
CEVAP: Maktu ücretle çalışan kişilerde işveren raporlu olunan günlerin ücretini çalışandan kesemez. Maktu ücretle çalışanlara raporlu günlerinde tam ücret ödeyen işveren, çalışanın SGK’dan aldığı rapor parasını vermesini isteyebilir. İsveren işçiden rapor parasını isterse işçinin bunu işverene iade etmesi gerekir. İşten ayrılmış işçinin bu durumda işverene SGK’dan aldığı rapor parasını vermesi gerekir. Çünkü işveren zaten kendisine raporlu olduğu günlerde kesinti yapmadan ücretini tam olarak ödemiştir.

Hem babadan hemesten aylık olmaz

SORU: Hatice Yeşil'in eşi 2010'da vefat etti. SSK emekli maaşı bagladı. Babası da 2012'de vafat etti. Bağ-Kur emekli maaşı da bağlandı. Ve çift maaş alıyordu. Sonra kurum babasının emekli maaşını kesti. Geri ödeme için eşten aldığı maaştan kesinti oluyor. Belirli tarihten sonra toplu ödemezse faiz uygulanacak. Tutulan bir avukat mahkeme açmış kuruma ama e-devlette gözükmüyor. Çift maaş alması mümkün müdür? Ne yapmamız gerekiyor?
CEVAP: Ölüm tarihleri 30.09.2008 sonrası olduğu için Hatice Hanım tercih ettiği aylığı alabilir. Her iki aylığın birden alınması mümkün değildir. SGK’nın yaptığı işlem doğru. Bu nedenle Hatice Hanım hangi aylık yüksekse onu tercih ederek, yalnızca tek bir ölüm aylığı alabilir.

Kaynak: http://www.aksam.com.tr/yazarlar/-okan-guray-bulbul/hangi-statuden-emekli-1f-olmak-daha-avantajli/haber-583435