Torbadan Ne Çıktı
BASİAD Balıkesir’in Menfaatleri İçin Çalışan Bir Ortak Fayda Kuruluşudur.
ANASAYFA
YÖNETİM
KOMİSYONLAR
ÜYELERİMİZ
SÜTUNLU KONAK
İLETİŞİM
          ENGLISH  
Tüzük Basiad Tarihçe Etik Basiad Vizyonu Yönetim Kurulu Başkanın Mesajı Komisyonlar Üyeler Onursal Üyeler Yüksek İstişare Konseyi Sütunlu Konak Basiad Blog Etkinlikler Raporlar Basın Bültenleri Kurumsal Kimlik Logo Basiad Evrensel Görüş Algısı Balıkesir Fotoğrafları

BASIAD Balıkesir Bankacılık 2012 Sektör Raporu


Torbadan Ne Çıktı

Dün itibariyle yeni bir torba kanun daha yayınlandı. Torba kanunun numarası 6704… Genel itibariyle bu kanunda da diğer torba kanunlarda olduğu gibi zamanında düşünülmeden, üzerinde tartışılmadan getirilen düzenlemelerin üzerinde oynandı. Aynı zamanda zaten dağınık ve karmaşık olan istihdam teşvik uygulamalarına bir yenisi daha eklendi. İşte yeni torba yasayla 

Torbadan Ne Çıktı

Çarşamba, 27 Nisan 2016

Dün itibariyle yeni bir torba kanun daha yayınlandı. Torba kanunun numarası 6704… Genel itibariyle bu kanunda da diğer torba kanunlarda olduğu gibi zamanında düşünülmeden, üzerinde tartışılmadan getirilen düzenlemelerin üzerinde oynandı. Aynı zamanda zaten dağınık ve karmaşık olan istihdam teşvik uygulamalarına bir yenisi daha eklendi.


İşte yeni torba yasayla çalışma hayatına getirilen yenilikler:

GSS borçları silindi, zamanında ödeyene geçmiş olsu
n
Torba yasanın belki de en dikkat çeken maddesi GSS borçları ile ilgili. Düzenleme ile okuldan mezun olduktan sonra gelir testi yaptırmadığı için veya gelir testi yaptırıp geliri yüksek çıktığı için GSS prim borcu hesaplanan 25 yaşından küçük gençlerin borçları silindi. Dolayısıyla 25 yaşından büyükler için hesaplanan GSS prim borçları af kapsamında değil ve ödenmesi gerekiyor. Bununla birlikte primini süresinde ödeyenler “Acaba ödediğim primi devlet bana iade eder mi?” diye hayal kurmasın. Torba yasada böyle bir düzeleme yok.

65 yaş aylığı almak kolaylaştı

65 yaş aylığı almanın şartları yumuşatıldı. Değişiklikten önce 65 yaş aylığı bağlanırken aile içerisinde tüm bireylerin gelirleri dikkate alınıyordu. Bu sebeple de örneğin 65 yaşından büyük olup hiçbir geliri olmayan bir kişi beraber yaşadığı oğlu veya damadının aldığı maaşı nedeniyle aylığa hak kazanamıyordu.
Getirilen düzenleme ile 65 yaş aylığı bağlamada muhtaçlık testi için sadece kişinin kendisi ile eşinin geliri dikkate alınacak. Getirilen bu düzenleme ile 65 yaş aylığı alacakların rakamında önemli bir artış olacak. Halihazırda 65 yaş aylığı alanların sayısı yaklaşık 610 bin.

65 yaş aylığı arttı

65 yaş aylığı hesaplama kriteri de değiştirildi. Önceki düzenlemede aylık hesaplanırken 1.620 gösterge rakamı dikkate alınırken bundan sonra 2.332 gösterge rakamı dikkate alınacak. Yani bundan sonra 65 yaş aylığının tutarı artarak 151 TL’den 244 TL’ye çıkacak.

Yoksul çalıştıranın primi devletten
Torba kanun ile yeni bir istihdam teşviki uygulaması daha getirildi. Yeni düzenlemeye göre işveren son bir yıl içinde nakdi ve düzenli sosyal yardımlardan faydalanmış, geliri asgari ücretin üçte birinden az ve İş-Kur’a kayıtlı işsizler arasında bulunan birisini işe alırsa teşvikten faydalanacak.  
Bu durumda brüt asgari ücret üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarın tamamı işe başlanan tarihten itibaren bir yıl süreyle devlet tarafından karşılanacak.

İşi beğenmeyenin yardımı kesilecek
Nakdi ve düzenli sosyal yardımlardan faydalanan kişiler İş-Kur tarafından mesleki eğitime veya diğer aktif işgücü programlarına tabi tutulabilecek. Mesleki eğitimi veya aktif işgücü programlarını ya da İş-Kur tarafından teklif edilen işi üçüncü kez kabul etmeme halinde alınan sosyal yardım bir yıl süreyle kesilecek.

Yıllık izinler uzayacak
Torba kanun yıllık izinle ilgili önemli bir değişikliğe gitti. Değişiklikten önce yıllık izin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere en çok üçe bölünebiliyordu. Yapılan değişiklik ile yıllık izinlerin en çok üçe bölünme şartı kaldırıldı. Böylece işçiler yine bir bölümü 10 günden az olmamak üzere izinlerinin kalan kısmını istedikleri kadar parçaya bölebilecek. Böylece genel tatil ve ulusal bayram günlerinin öncesinde ve sonrasında tatil olmayan günlerde işçiler yıllık izin kullanarak tatillerini uzatabilecekler.

Kaynak: http://www.meydangazetesi.com.tr/torbadan-ne-cikti-makale,3223.html