Eşine Sahte Sigorta Yapan Yandı
BASİAD Balıkesir’in Menfaatleri İçin Çalışan Bir Ortak Fayda Kuruluşudur.
ANASAYFA
YÖNETİM
KOMİSYONLAR
ÜYELERİMİZ
SÜTUNLU KONAK
İLETİŞİM
          ENGLISH  
Tüzük Basiad Tarihçe Etik Basiad Vizyonu Yönetim Kurulu Başkanın Mesajı Komisyonlar Üyeler Onursal Üyeler Yüksek İstişare Konseyi Sütunlu Konak Basiad Blog Etkinlikler Raporlar Basın Bültenleri Kurumsal Kimlik Logo Basiad Evrensel Görüş Algısı Balıkesir Fotoğrafları

BASIAD Balıkesir Bankacılık 2012 Sektör Raporu


Eşine Sahte Sigorta Yapan Yandı

İşçi-işveren kendi işyerlerinden akrabalarını sigortalı gösterebilirler. Ancak işverenin eşinin kendi işyerinden sigortalı gösterilebilmesi için ek bir şart daha söz konusudur. Sigortalılık ilişkisinde fiili çalışmanın olması esastır. Yani işverenin işyerinden sigortalı gösterdiği kişilerin mutlaka işyerinde fiilen çalışıyor olması gerekir. Fiili çalışmaya dayanmayan sigortalılıklar

Eşine Sahte Sigorta Yapan Yandı!

Perşembe, 28 Ocak 2016

İşverenin sigortalı gösterdiği kişilerin fiilen çalışması şart. Kendi eşini bile sigortalı olarak bildiren işverenin mutlaka ücret vermesi gerekiyor. Aksi halde 'sahte sigortalılık' kapsamında ağır cezalarla karşı karşıya kalır.

İşçi-işveren kendi işyerlerinden akrabalarını sigortalı gösterebilirler. Ancak işverenin eşinin kendi işyerinden sigortalı gösterilebilmesi için ek bir şart daha söz konusudur. Sigortalılık ilişkisinde fiili çalışmanın olması esastır. Yani işverenin işyerinden sigortalı gösterdiği kişilerin mutlaka işyerinde fiilen çalışıyor olması gerekir. Fiili çalışmaya dayanmayan sigortalılıklar sahte sigortalılık kapsamında değerlendirilmektedir. Bir işveren eşini sigortalı olarak SGK’ya bildiriyorsa, işverenin eşinin mutlaka ücret karşılığı çalışıyor olması gerekmektedir.

İŞ SÖZLEŞMESİ GEREKİYOR

İşverenin kendi işyerinden sigortalı gösterdiği eşi eğer ücret alıyorsa 4/a’lı olarak sigortalı olabilir. Bu durumda iş sözleşmesiyle işverene bağlı bir çalışan olarak değerlendirilecektir. Dolayısıyla işverenin kendi işyerinden sigortalı gösterdiği eşi ile arasında bir iş sözleşmesi bulunması gerekir. İş sözleşmesinin kural olarak yazılı yapılması zorunlu olmadığı için sözlü olarak bir sözleşmenin varlığından bahsetmek de mümkündür.

BANKA ŞARTI VAR


10 ve daha fazla çalışanı bulunan işyerlerinde çalışan işçilerin ücretlerinin banka kanalıyla ödenmesi zorunluluğu bulunmaktadır. Bu nedenle işveren kendi işyerinden eşini sigortalı olarak gösteriyorsa ve işyerinde 10 ve daha fazla kişi çalışıyorsa bu durumda eşinin ücretinin mutlaka banka kanalıyla yapılması gerekmektedir. Banka dekontları bu durumun ispatı için kullanılabilecektir.

Bordro sayılıyor mu?

İşverenin kendi eşini sigortalı olarak gösterdiği işyerinde 10’dan daha az işçi çalışıyorsa ve işverenin bunun dışında başka bir işyeri de bulunmuyorsa, bu durumda ücretin banka kanalıyla ödenmesi zorunluluğu söz konusu değildir. Bu durumda ise işverenin eşi adına düzenlenmiş bordroların yanında mutlaka ödendi belgesinin de bulunması gerekir.

Fiili çalışma ilk kural


Sigortalı olmanın gerekçesi fiili çalışmadır. Özellikle 4/a’lı sigortalılık için işyerinde bir fiil çalışma yapılması şarttır. Konuyla ilgili yargıtay kararları SGK’ya yapılmış bildirimlerin fiili çalışma yapıldığını ispatlamadığı ve eğer kişi işyerinde fiilen çalışmıyor ise sigortalı olunamayacağı yönündedir. Dolayısıyla fiili çalışma olmadan sigortalı gösterilmek mümkün değildir. Ancak ne yazık ki, 4/a’lı olmanın sağladığı avantajlar nedeniyle pek çok kişinin fiili çalışmaya dayanmayan şekilde sigortalı yapıldığı görülmektedir.

Para cezası artıyor

SAHTE sigortalı gösterdiği tespit edilen işverenlere de yaptırımlar uygulanır. İşverenin niteliğine ve sahte sigortalı olarak gösterilen süreye göre idari para cezasının rakamı yükselmektedir. Ancak süre uzunsa çok yüksek idari para cezaları ile karşılaşılması söz konusu olmaktadır.

Emekli aylığı faiziyle kesilir

SAHTE sigortalılık sonrası kişi eğer SGK bu durumu fark edene kadar emekli olmuş ve kendisine aylık bağlanmışsa sahte sigortalı olunan dönem sayesinde hak kazanılan aylık kesilir. Buna ek olarak o tarihe kadar kendisine haksız olarak bağlanan aylıklar faiziyle geri alınır. Kişinin sahte sigortalılık nedeniyle elde ettiği menfaatler iptal edilir. Ek olarak sağlık sisteminden kişiye yapılan yardımlar da kendisinden faiziyle geri alınır.

Kaynak: www.aksam.com.tr/yazarlar/-okan-guray-bulbul/esine-dostuna-sahte-sigorta-yapan-isveren-yandi/haber-484855